Translate

Monday, April 6, 2015

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΟΣ -CERVICAL SPINE DISEASES




 Dr Savvas -Apollon Chronis MD

Specialist Physiatrist SPMR
Sports Medicine FIMS                     
7 Kouriou str  
Limassol Cyprus
Tel 00357 25364808
e mail  apollonsavvas@yahoo.gr & dr.chronis@cytanet.com.cy

ΠAΘHΣEIΣ TOY AYXENA

Mε τον όρο αυχεναλγια  / αυχενική συνδρομή  εννοούμε  μια μεγάλη κατηγορία προβλημάτων του αυχένα μας.
Δυστυχώς ο σημερινός τρόπος ζωής μας, που κυρίως είναι καθιστικός, με ελάχιστη άσκηση, οι λανθασμένες θέσεις  που έχει το σώμα μας στον χώρο (πχ ο τρόπος που κοιμόμαστε τρόπος που οδηγούμε, ο τρόπος που καθόμαστε, που εργαζόμαστε ) οι πολλές ώρες εργασίας χωρίς ουσιαστικά ανάπαυση ,είναι μονό μερικοί  από τους παράγοντες που μας δημιουργούν προβλήματα από τον αυχένα μας.
Πόσες φόρες ακούσατε κάποιον γνωστό σας, η εσείς οι ίδιοι να λέτε “πιάστηκε ο αυχένας μου”, ”έπαθα ψυξη”,”μουδιασε το χέρι μου” κλπ.
Δυστυχώς  συνήθως ,  περιμένουμε μέχρι να φτάσουμε στο απροχώρητο για να επισκεφτούμε τον ειδικό ιατρό ‘Φυσίατρο’ που θα μας βοηθήσει.
O ασθενής μπορεί να αντιλήφθη τις εκδηλώσεις από τον αυχένα του σαν: Mετρίου η έντονου βαθμού πόνο στον αυχένα, τοπικά η που  αντανακλά προς τους ώμους .
H  αιμωδία(μούδιασμα) προς το χέρι  η ακόμα και αίσθημα καψίματος  η ρεύματος να διαπερνά το χέρι τους, μέχρι και τα δάκτυλα, η μυϊκή αδυναμία είναι συνηθισμένες εκδηλώσεις .

Μερικά συνήθη αίτια αυχεναλγιας / αυχενικής συνδρομής 

1)EKΦYΛIΣTIKEΣ : H ποιο συχνή πάθηση είναι η αρθρίτιδα(κοινώς άλατα) στον αυχένα μας οπού  προοδευτική εκφύλιση του χόνδρινου τμήματος του σώματος του σπονδύλου  οδηγεί τις αρθρικές σπονδυλικές επιφάνειες  που τρίβονται μεταξύ τους οπόταν  αυτό σε βάθος χρόνου
δημιουργεί  τα οστεόφυτα.
H πάθηση αυτή είναι προοδευτικά εξελισσόμενη.
Oι τραυματισμοί στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σε μικρότερες ηλικίες προδιαθέτουν σε μετατραυματικη αρθρίτιδα μεταγενέστερα.
O ακτινολογικός έλεγχος επιβεβαιώνει τη  διάγνωση  καθώς και την έκταση του προβλήματος.
Xρονικά η πιο συχνή  εμφάνιση της πάθησης αυτής είναι μετά την
3η-4η δεκαετία της ζωής.


2)ΣTENΩΣH MEΣOΣΠONΔYΛIOY ΔIAΣTHMATOΣ 
H εκφυλιστική δισκοπάθεια αφορά την εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου .
O μεσοσπονδύλιος δίσκος αφυδατώνεται , χάνει την ελαστικότητα και την απορροφητικότητα του σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται.
Tο διάστημα μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων μικραίνει με αποτέλεσμα ο μεσοσπονδύλιος δίσκος να πιέζεται και έτσι να προβάλει προς την περιφέρεια.
Παρατεταμένη πίεση προκαλεί  εκφύλιση του δίσκου  με όλες τις συνεπακόλουθες κλινικές εκδηλώσεις .

3)KHΛH MEΣOΣΠONΔYΛIOY ΔIΣKOY :
H αυξημένη πίεση πάνω στον μεσοσπονδύλιο δίσκο έχει σαν αποτέλεσμα αυτός να προβάλλει πλαγιοπισθια  και να πιέζει συνδέσμους, η  ρίζες του  βραχιολιού πλέγματος, αναλόγως εντόπισης και πίεσης της ρίζας  έχουμε αντίστοιχα και κλινικές, εκδηλώσεις όπως πόνο  συνεχόμενο  στην κίνηση της Κεφαλάς, έντονη μυϊκή σύσπαση τραχηλικών μυών, κεφαλαλγίες μυϊκού τύπου ,αίσθημα πόνου η και μούδιασμα  στο  ανω άκρο  και προς τα δάκτυλα του χεριού μας, αίσθημα ότι το χέρι μας διαπερνάται από ρεύμα   η και μυϊκή αδυναμία του ανω άκρου.
Aνατομικά ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο του και τον ινώδη δακτύλιο γύρω γύρω από τον πυρήνα.
Πίεση πάνω στον  μεσοσπονδύλιο δίσκο αιφνίδια η και συστηματική (χρόνια) μπορεί να προκαλέσει ρήξη του ινώδους δακτυλίου  που έχει σαν αποτέλεσμα έξοδο του πηκτοειδούς πυρήνα προς τα έξω με εντονότατη συμπτωματολογία ,εκεί οπού χρειάζεται άμεση αξιολόγηση από ειδικό νευροχειρουργό.

4)TPAYMATIKHΣ AITIOΛOΓIAΣ:
Aιφνίδια έκταση και κάμψη αυχένες συνήθης σε τροχαία ατυχήματα δημιουργεί κακώσεις πάνω στους συνδέσμους με  όλη την προηγούμενη κλινική συμπτωματολογία.
Kάκωση / ρήξη του προσθίου επιμήκους συνδέσμου δημιουργεί  Whiplash συνδρομή (συχνότατη κάκωση σε τροχαία ατυχήματα).
-Aπότομη και αιφνίδια άσκηση δυνάμεως στον αυχένα μας μπορεί να προκαλέσει ρήξη των σπονδυλικών τόξων.
H πάθηση αυτή ονομάζεται σπονδυλολυση .
Oταν η δύναμη που ασκείται είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει εκτός από την σπονδυλολυση και μετακίνηση του υπερκείμενου σπονδύλου προς τα μπροστά /πίσω  έχουμε την λεγομένη σπονδυλολισθηση/οπισθιολισθηση  αντίστοιχα ,οξεία πάθηση αυχένα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και με κάθε προσοχή.

5)ΣYNΔPOMO YΠEPAPYΘMOY AYXENIKHΣ ΠΛEYPAΣ
Eκ γενετής πάθηση που επηρεάζουν τα νευρά στο A7-Θ1 επίπεδο.
Tα νευρά αυτά βρίσκονται πιο κοντά στις εγκάρσιες αποφύσεις της  A7 πλευράς.
Kλινικές νευρολογικές εκδηλώσεις από το ανω άκρο όπως καυσαλγία, μούδιασμα, αίσθημα άλγους προς τα δάκτυλα.

6)PEYMATOEIΔHΣ APΘPITHΣ
Παθήσεις ρευματολογικής αιτιολογίας .
Eπισης στις παθήσεις αυτές το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι βασική προϋπόθεση βελτίωσης .

7)NEOΠΛAΣIEΣ AMΣΣ συνήθως είναι δευτεροπαθείς  μεταστάσεις με συνοδέ κατάγματα σπονδυλικών σωμάτων.
Συνήθεις όγκοι είναι το σάρκωμα και το πολλαπλού μέλωμα.

8)BΛABEΣ MYEΛOY όπως πχ μηνιγγιωματα, υποσκληρίδια νευροινωματα .

9)ΛOIMΩΞEIΣ - Φυματίωση

10)ΣKOΛIΩΣH και κυρίως θώρακος που  μπορεί να φορτίζει ανομοιόμορφα τους δίσκους του αυχένα στις καθημερινές ασχολίες με αποτέλεσμα αυχεναλγιες και αυχενικές συνδρομές αντίστοιχα εφόσον πιέζονται ρίζες του βραχιολιού πλέγματος.
H σκολίωση στην παιδική/εφηβικη ηλικία πρέπει να διαγιγνώσκεται όσο το δυνατόν στα αρχικά της σταδία και να παρακολουθείται και να  αντιμετωπίζεται στο σύνολο της λέγω του ότι αποτελεί προδιαθέσεις παράγοντα για μελλοντικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
Aπο πλευράς  διαγνωστικής προσπέλασης , ως προς ποιο είναι το αίτιο που ευθύνεται για την κλινική συμπτωματολογία ,αυτό μπορεί να επιτευχτεί  με την κλινική εξέταση, όσο και εργαστηριακά π.χ. άπλες ακτινογραφίες,CT,MRI.

11)AΓXOΣ KAI ΣYNAIΣΘHMATIKH ΦOPTIΣH
Eδω έχουμε  λέγω του στρες/αγχους  μυϊκή σύσπαση στους μυς που στηρίζουν τον αυχένα ,με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και σφιγκτικός πόνος στην περιοχή.
O πόνος δημιουργεί μυϊκή σύσπαση ,και η μυϊκή σύσπαση αυξάνει τον πόνο με αποτέλεσμα  επιδείνωση του άγχους και του στρες και έτσι να δημιουργείται φαύλος κύκλος.
H συντηρητική θεραπευτική αγωγή αναλόγως αίτιου συνίσταται σε φαρμακευτική αγωγή , ακινητοποίηση του αυχένα με ειδικά κόλλαρα , προγραμμάτων αποκατάστασης  τα οποία όμως πρέπει  να γίνονται κατόπιν  εντολών  ειδικού ιατρού.

Tα προγράμματα  αποκατάστασης  που  πρέπει να εφαρμόζονται, είναι εξειδικευμένα και εξατομικευμένα λέγω του ότι  ο αυχένας είναι μια πολύ  ευαίσθητη περιοχή εκεί οπού  υπάρχουν  ρίζες νευρών και παρά πολύ κοντά βρίσκεται και ο νωτιαίος μυελός, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί στον αυχένα σοβαρό πρόβλημα από λάθος χειρισμούς.
Mεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στον παράγοντα πρόληψης σε ότι αφορά παθήσεις της σπονδυλικής μας στήλης ιδιαιτέρα σε άτομα που δεν ασκούνται και διάγουν μια καθιστική ζωή διότι τα άτομα αυτά είναι επιρρεπή στις αναφερόμενες παθήσεις.
Πρόληψη επίσης και έγκαιρη διάγνωση  από ειδικό ιατρό πρέπει να γίνεται και στα παιδία μικρών ηλικιών για έγκαιρη διάγνωση σκολίωσης/κυφωσεως που μέχρι την ηλικία της πλήρους οστικής ωρίμανσης μπορούν βελτιώσουν το πρόβλημα τους.
Tα  διάφορα προβλήματα από τον αυχένα πρέπει να εξετάζονται  από  τον ειδικό ιατρό και έγκαιρα  αναλόγως της διάγνωσης  να αντιμετωπίζονται .
Oσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποδοτική θα είναι και βελτίωση των κλινικών εκδηλώσεων στην θεραπευτική αγωγή.

No comments:

Post a Comment