Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι είναι έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.
Η έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου XIII του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες - 78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.
Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν σε μία πενταετία κατά μέσον όρο.
Διαπιστώθηκε ότι αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού.
Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τους καρκίνους του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.ά.
Aπο την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
No comments:
Post a Comment