Translate

Thursday, February 16, 2023


Δρ. Σάββας Απόλλων Χρόνης M.D

Ειδικός Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης

Φυσίατρος SPMR(GR)

Αθλητίατρος FIMS

Μέλος της Διεθνούς Αθλιατρικής

Εταιρίας  FIMS

Κουρίου 7 , 3025 Λεμεσός Κύπρος

Τηλ 25364808    

 

 

 

         EΠIΓONATIΔO -MHPIAIO  EΠΩΔYNO ΣYNΔPOMO

         (XONΔPOΠAΘEIA EΠIΓONATIΔOΣ) ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ Αιτιοπαθογένεια

 

 

Συχνά παρουσιάζεται   κατά το τέλος της  1ης-2ης  δεκαετίας της ζωής των μαθητών, σε αθλητές νεαρής ηλικίας (ποδοσφαιριστές, αθλητές πετόσφαιρας και καλαθοσφαίρισης ) λόγω των συχνών και επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών στις χόνδρινες επιφάνειες των  γονάτων η ακόμη και μεγάλων τραυματισμών όπως τραυματισμούς σε απευθείας άμεση  πρόσκρουση γόνατος σε διάφορες σκληρές  επιφάνειες(πτώσεις από ύψος, σε συνεχόμενη και παρατεταμένη φόρτιση του γόνατος και γενικά σε καταστάσεις που δημιουργούν πιέσεις της επιγονατίδας στον υποκείμενο μηριαίο κόνδυλο .

Oι επαναλαμβανόμενοι αυτοί τραυματισμοί προδιαθέτουν στην λεγομένη άσηπτη χονδροπάθεια επιγονατίδας  .

Μεγάλη σημασία έχουν οι ανατομικές παραλλαγές της επιγονατίδας ,σε παθήσεις  όπως  :

  • Δυσπλασία της τροχιλίας (ρηχή μηριαία τροχιλία)
  • Υψηλή θέση της επιγονατίδας (patella alta)
  • Αυξημένη απόσταση του κνημιαίου κυρτώματος από τη μηριαία τροχιλία
  • Έντονη βλαισότητα γόνατο
  • Κορίτσια μικρής ηλικίας με γενικευμένες χαλαρές αρθρώσεις
  • Νευρομυικές παθήσεις (εγκεφαλική παράλυση, συνδρομο Down)

Οι οποίες έχουν επιβαρυντική επίδραση στους χόνδρους επιγονατίδας .

Παραλλαγές φυσιολογικής επιγονατίδας

·       διμερής επιγονατίδα

·       πολυμερής επιγονατίδα
·       απουσία επιγονατίδας

·       παραλλαγές στο σχήμα  (see: Wiberg classification)

·       ραχιαίο ελάττωμα της επιγονατίδας (may occasionally be symptomatic)

 

Κλινική εικόνα 

 

Συχνά ήδη κατά το τέλος της  1ης-2ης  δεκαετίας της ζωής  του ο ασθενής  αρχίζει να παραπονείται για πόνους στο γόνυ κατά την διάρκεια της άθλησης

( ποδόσφαιρο , ποδηλασία, τρέξιμο τένις  κλπ.) κατά το ανέβασμα/κατέβασμα της σκάλας, στο τσουλοκάθισμα .

Το κάθισμα με τα γόνατα σε κάμψη προκαλεί μια παρόμοια εικόνα ενοχλημάτων, με αποτέλεσμα ο πάσχων όταν κάθεται προσπαθεί να φέρει τα σκέλη σε έκταση.

Η ολίσθηση (μετακίνηση) της επιγονατίδας επί των μηριαίων κονδύλων οδηγεί σε τριβή του αρθρικού χόνδρου.

Μπορεί στην άρθρωση να υπάρχουν στοιχεία φλεγμονής όπως πάχυνση του αρθρικού υμένα και αύξηση του αρθρικού υγρού, ως και μυϊκή ατροφία κυρίως του έσω πλατύ μυός του τετρακέφαλου, που αποτελεί απόδειξη της μη φόρτισης του σκέλους.

Λόγω του συνεχομένου πόνου και της μη σωστής φόρτισης των γονάτων μπορεί να δημιουργηθεί ελάττωση μυϊκής ισχύος του στηρικτικού  τετρακεφάλου μυός .

Σε προχωρημένα στάδια  και εφόσον η πάθηση γίνει από οξεία (πόνος μέχρι 1 μηνά)  γινει χρονία ( πόνος συνεχόμενος για περίοδο μεγαλύτερη του 1 μηνός) εκεί μπορεί να παρατηρηθεί  μέχρι και ελάττωση μυϊκής μάζας τετρακέφαλου μυός.

 

Ακτινολογική προσπέλαση 

 

H απλή ακτινογραφία σε συγκεκριμένες λήψεις δίνουν πληροφορίες στον ειδικό ιατρό Φυσίατρο  για την θέση της επιγονατίδας σε σχέση με τον μηριαίο κόνδυλο και του μεσαρθρίου διαστήματος.

Ο υπερηχογράφος διαγνωστικός έλεγχος μας δίνει πληροφορίες για τα μαλακά μόρια που περιβάλουν την άρθρωση καθώς και για τις αρθρικές επιφάνειες.

Ποιο εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση είναι το MRI (μαγνητικός τομογράφος) που θα μας δείξει το πρόβλημα και τον βαθμό του προβλήματος .

 

Θεραπευτική προσέγγιση

 

Συντηρητική: Σε παχυσαρκία ελάττωση του βάρους.

Ασκήσεις της έσω μοίρας του τετρακέφαλου.

Συστηματικά συνδυασμένα προγράμματα αποκατάστασης (Φυσικοθεραπείας) οριζόμενα από ειδικό Φυσίατρο , που σε συνδυασμό με φαρμακευτική προσέγγιση έχουν άριστα αποτελέσματα και ίαση της πάθησης.

Σε φλεγμονώδεις καταστάσεις χορηγούνται ψυχρά επιθέματα και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα .

Το PRP Platles Rich Plasma  PRP είναι ουσιαστικά πλάσμα του αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια κατόπιν ειδικής επεξεργασίας το οποίο και γίνεται ένεση ενδοαρθρικά .

Τα αιμοπετάλια είναι σχεδιασμένα για να επουλώνουν τους τραυματισμένους ιστούς χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αυξητικούς παράγοντες με αποτέλεσμα την επούλωση των χόνδρινων επιφανειών .

Η χρήση ενδαρθρικών εγχύσεων με σκευάσματα που περιορίζουν την τριβή (friction) στις  αρθρικές  επιφάνειες είναι μέσα στις θεραπευτικές επιλογές.

Επίσης πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για την εφαρμογή μιας αιτιολογικής θεραπείας των αλλοιώσεων του αρθρικού χόνδρου με φάρμακα και σκευάσματα  που δρουν στις μεταβολικές λειτουργίες του αρθρικού χόνδρου. 

O περιορισμός της αθλητικής δραστηριότητας στις διάφορες φάσεις της πάθησης γίνεται ανάλογα με το άθλημα και τον βαθμό της χονδροπάθειας και τις κλινικές εκδηλώσεις και καθορίζεται από τον ειδικό Iατρό.

Σε προχωρημένες καταστάσεις η Χειρουργική προσέγγιση έχει την θέση της. 


 

 

 


No comments:

Post a Comment